Skip to main content

Volvo Cars i POC razvijaju prve testove sudara automobila i biciklističkih kaciga u svijetu

17.06.2019

Volvo Cars, prvak sigurnosti u automobilizmu, udružuje se s vodećim švedskim sportskim i sigurnosnim brendom POC u seriji testova sudara biciklističkih kaciga i automobila, po prvi put u svijetu, u okviru novog revolucionarnog istraživačkog projekta čiji je cilj dodatna zaštita biciklista. 

 

Partnerstvo je najnoviji primjer vodećega položaja tvrtke Volvo Cars u razvoju sigurnosti i njihove ambicije unaprjeđenja sigurnosti na putu za sve putem suradnje i pristupa utemeljenog na razmjeni znanja. 

Nezgode između bicikala i automobila često uzrokuju teže ozljede ili smrtne slučajeve, stoga Volvo Cars ima jasnu strategiju kako bi se u potpunosti izbjegle te vrste nezgoda uz pomoć aktivne sigurnosne tehnologije. 

Sustav detekcije biciklista s funkcijom automatskog kočenja koristi radare i kamere vozila za otkrivanje biciklista, upozorava vozača na mogućnost sudara i aktivira kočnice ako je nužno dodatno posredovanje. Riječ je o razvoju koji je utemeljen na automatskom kočenju u hitnim slučajevima i sustavu detekcije pješaka Volvo Cars, skladno viziji sigurnosti tvrtke. 

Istraživački projekt Volvo-POC sastoji se od niza posebno projektiranih testova sudara u poznatom istraživačkom centru za sigurnost Volvo Cars u Gothenburgu u Švedskoj i zapravo je dio šireg istraživačkog projekta s ciljem razumijevanja vrsta dugoročnih ozljeda koje zadobivaju biciklisti.

Prilikom tih testiranja, biciklističke kacige POC nose lutke za testiranje sudara koje se nalaze na platformi za ispitivanje, s koje se lansiraju na različite dijelove poklopca motora statičnog automobila Volvo, pod različitim kutovima i pri različitim brzinama kako bi se obavila mjerenja. 

Testovi su utemeljeni na postojećim zakonskim propisima za testiranje koji se odnose za zaštitu glava pješaka. Na taj način Volvo Cars i POC mogu izravno uspoređivati stanje u slučaju uporabe kacige u odnosu na stanje izostanka kacige. 

Trenutačni postupci testiranja biciklističkih kaciga obuhvaćaju osnove, podrazumijevaju ispuštanje kaciga s različitih visina, na ravnu površinu ili padinu, ne uzimajući u obzir nezgode bicikala i automobila. Volvo-POC projekt teži ka daljnjem rafiniranju i unaprjeđenju takvoga testiranja. 

Saznanja iz istraživačkog projekta pomoći će POC-u u izradi sigurnijih kaciga koje će pružati više sigurnosti u slučaju nezgoda automobila i bicikala, a s druge strane testovi daju vrijedan uvid i saznanja za Volvo Cars u vezi s vrstama tih nezgoda u svrhu budućeg razvoja. 

„Ovaj projekt s tvrtkom POC jest izvanredan primjer našeg pionirskog duha u području sigurnosti“, navodi Malin Ekholm, voditeljica centra sigurnosti Volvo Cars i jedna od vodećih inženjerki sigurnosti tvrtke. „Često razvijamo nove načine testiranja za situacije u prometu koje predstavljaju izazove. Naš cilj nije samo zadovoljiti zakonske obveze i uspješno obaviti testiranja procjene. Umjesto toga, mi premašujemo procjene, koristimo stvarne situacije iz prometa kako bismo razvili tehnologiju koja nadalje unaprjeđuje sigurnost.“

S više od 60 međunarodnih nagrada za sigurnost, inovacije i dizajn, POC je stekao ugled tvrtke koja dovodi u pitanje ustaljena znanja i traži nova istraživanja, znanstvena dostignuća i inovacije u svrhu primjene novoga načina razmišljanja kako bi se smanjio broj nezgoda. 

„Slično kao i Volvo Cars, sigurnost je u srcu naše misije i pokreće sve naše ideje i inovacije“ izjavio je Oscar Huss, voditelj razvoja proizvoda u POC. „Uz blisku suradnju sa znanstvenicima laboratorija POC zalažemo se za liderstvo u uvođenju novih ideja u području sigurnosti. Standardi certifikacije jesu osnova, ali oni ni u kojem slučaju ne bi trebali ograničavati našu spremnost promatranja preko tih parametara i pronalaska boljih i inovativnijih načina ublažavanja posljedica nezgoda.“

Posljednjih je godina tvrtka Volvo Cars fokusirana na zaštitu ljudi izvan vozila. Na primjer, Volvo Cars je lansirala detekciju pješaka uz potpuno automatsko zaustavljanje 2010. godine i detekciju biciklista s potpunim automatskim zaustavljanjem 2013. godine. Obje su tehnologije standard u automobilima Volvo kao dio City Safety paketa i pridonijele su unaprjeđenju opće sigurnosti u prometu.

Tijekom prethodne suradnje, Volvo Cars i POC radili su na pilotskom projektu povezivanja biciklističkih kaciga i automobila u svrhu izbjegavanja nezgoda. 
 


Napomena za urednike
 
•    Ovaj istraživački projekt dio je šireg projekta s ciljem razumijevanja vrsta dugoročnih ozljeda koje zadobivaju biciklisti i razvoja principa zaštite radi unaprjeđenja sigurnosti na putu. Strane koje su uključene u veći projekt jesu Volvo Cars, POC, KTH Royal Institute of Technology, MIPS i Autoliv. Projekt djelomično financira Vinnova. Saznanja iz istraživačkog projekta bit će dostupna javnosti. 
•    POC laboratorij je znanstveni forum tvrtke POC koji okuplja stručnjake iz različitih disciplina i medicine s ciljem pružanja podrške i savjeta POC kako bi se osiguralo da je ono što POC razvije najpouzdanija i najnaprednija zaštita na tržištu.

-------------------------------

Grupa Volvo Cars u 2018. godini
Za poslovnu 2018. godinu skupina Volvo Car zabilježila je dobit iz poslovanja u iznosu od 14,185 milijarde švedskih kruna (za 2017. godinu 14,061 milijarde švedskih kruna). Prihodi u tome razdoblju iznosili su 252,653 milijarde švedskih kruna (208,646 milijarde švedskih kruna). Svjetska je prodaja za cjelokupnu 2018. godinu dostigla rekordnih 642.253 (571.577) automobila, što je 12,4 posto više od prodaje 2017. godine Rezultati naglašavaju cjelovito preoblikovanje financija i poslovanja tvrtke Volvo Cars posljednjih godina, što postavlja tvrtku u položaj za narednu fazu razvoja.
 
O Grupi Volvo Cars
Volvo je osnovan 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedna od najpoznatijih i najuglednijih robnih marki automobila u svijetu, s prodajom od 642.253 automobila tijekom 2018. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je od 2010. godine u vlasništvu kineske skupine Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Do 1999. godine, kad je tvrtku kupila tvrtka Ford Motor Company iz SAD, bio je dio švedske skupine Volvo. Godine 2010. tvrtku Volvo Cars preuzima skupina Geely Holding.
 
 
Godine 2018. Volvo Cars je u prosjeku zapošljavao približno 43.000 (39.500) zaposlenih s punim radnim vremenom. Sjedište tvrtke Volvo Cars, razvoj proizvoda, prodaja i upravljanje većinom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za Kinu nalazi se u Shanghaiu. Glavne tvornice za proizvodnju automobila nalaze se u Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

 
O POC
Osnovana 2005. godine, tvrtka POC vodeći je proizvođač kaciga, naočala, zaštite za tijelo, odjeće i dodatne opreme. Švedska tvrtka sa snažnom misijom: “zaštititi živote i ublažiti posljedice nezgoda za sportaše i sve one koji to žele biti.” POC je osvojio više od 60 međunarodnih nagrada za inovacije, sigurnost i zaštitu, uključujući i prestižnu nagradu “Brend godine” u biciklističkoj industriji.

Više informacija: www.pocsport.com 

Pročitajte

{{ item.title }}
{{ item.created_date }}